Standard rasa | |
Nume | Rosie daneza |
Tara de origine | Danemarca |
Greutate | aproape 1000 kg |
Inaltime | 131-135 cm |
Blana | Scurta, delicata si lucioasa. |
Culoare | castanie |
Vaca rosie daneza face parte din tipul de vaci rosii din tarile baltice si este originara din insulele de pe coasta Danemarcei. Aceasta rasa are ca stramosi rasele Slesvig, Ballum, Angler si exemplarele din rasele locale. In timpul anilor 1970, au fost introduse si influente ale rasei brune.
In anii 1960, vaca rosie daneza reprezenta 61% din totalul vacilor danezilor, insa pana in anii 1980 numarul lor a scazut ramanand la doar 20% din total. Acest lucru s-a datorat introducerii unei noi rase mai productive.
Vaca rosie daneza a fost recunoscuta ca rasa in anul 1878 si standardizata in anul 1885.
Masculul din rasa rosie daneza este mai inchis la culoare, avand blana castanie si cantareste aproape 1000 de kilograme. Blana acestei rase este scurta, delicata si lucioasa.
Vacile din rasa rosie daneza cantaresc, de obicei, 660 kilograme si au o conformatie de rasa de lapte. Are o inaltime de 131-135 centimetri, iar forma corpului este unghiulara, coarnele sunt scurte si groase, iar fata este dreapta. Poate prezenta pete mici si albe pe burta. Vaca rosie daneza are botul si copitele inchise la culoare.
Rasa rosie daneza este preponderent o rasa de lapte, insa poate fi si de carne.
In anul 1977, vaca din rasa rosie daneza a produs 5240 litri de lapte cu 4.17% grasime.
Obiectivul rasei rosie daneza este o vaca moderna, inalt-productiva, productiva, ce este capabila sa se adapteze cerintelor fermierilor. Este o vaca cu trasaturi productive superioare, fiind capabila sa produca lapte cu un procent ridicat de proteine, de 6 ori mai mult decat cel de grasime.