Standard rasa | |
Nume | Santa Gertruda |
Tara de origine | Statele Unite ale Americii |
Greutate | 700-1200 kg |
Culoare | Roscata |
Rasa de vaci Santa Gertruda a fost creata la inceputul anilor 1900, de catre fermierii de la King Ranch. A fost recunoscuta oficial in anul 1940, de catre Departamentul de Agricultura al Statelor Unite ale Americii, si a devenit si prima rasa de vaci formata in SUA.
Rasa Santa Gertruda a fost formata prin incrucisarea taurilor din rasa Brahman cu vacile din rasa Shorthorn. In anul 1950, in orasul Kingsville din Texas a fost infiintata Asociatia Internationala a Crescatorilor de vaci Santa Gertruda.
Vaca din rasa Santa Gertruda este un animal masiv, cu o conformatie specifica raselor de carne. Are corpul acoperit cu o piele roscata, foarte rezistenta atat la caldura, cat si la capuse.
Vacile din rasa Santa Gertruda sunt cunoscute pentru abilitatile lor ridicate de a se adapta conditiilor climaterice dificile. Se dezvolta foarte bine in mediile aride, cu vegetatie abundenta, astfel ca bine hranite produc o cantitate mare de carne. Pe langa productia de carne, vacile din rasa Santa Gertruda ofera si o cantitate mare de lapte.
De asemenea, vacile din rasa Santa Gertruda au un instinct matern bine dezvoltat.
Vaca din rasa Santa Gertruda este crescuta in special pentru productia de carne. La maturitate, vacile ajung la o greutate de 700-800 de kilograme, iar taurii pot atinge si 1000 – 1200 de kilograme. Carnea produsa de vacile din aceasta rasa este de calitate superioara.
Vacile din rasa Santa Gertruda sunt mai raspandite pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, in special in Texas. A fost insa importata si in Australia si Europa, unde a fost folosita in special pentru imbunatatirea altor rase de vaci.