Rasa Baltata romaneasca a fost declarata in anul 1959, dupa o lunga perioada de absorbtie a trasaturilor din rasa Simmental din care au rezultat trasaturi noi. Baltata romaneasca a dobandit rapid popularitate, reprezentand in anul 1955, 37% din numarul de bovine din Romania, iar in anul 1969 a ajuns la 44% din numarul total de bovine.
Incepand din anul 1860, rasa Baltata romaneasca a rezultat in urma unei lungi incrucisari dintre Sura de stepa transilvaneana si taurul Simmental importat din Evetia, Austria, Germania, Cehia si Slovacia. Zonele in care s-a efectuat incrucisarea celor doua rase au fost: Banat, Transilvania si Bucovina. In zilele noastre, rasa Baltata romaneasca este cea mai numeroasa in Romania, din punct de vedere al exemplarelor. Cele mai importante importuri de tauri si junici din rasa Simmental au fost facute in anii 1872, 1885-1890 si 1919, in regiunile unde existau locuitori de origine germana.
Primele asociatii de reproductie au fost fondate in anul 1910, controlul productiei de lapte a fost introdus in anul 1914. Intre anii 1962-1980, 1400 de junici si 60 de tauri din rasa Simmental au fost importati.
Rasa Baltata romaneasca este caracterizata de o variabilitate mare prin prisma:
1. Variabilitatii rasei materne (Sura de stepa transilvaneana)
2. Variabilitatea rasei Simmental care a fost importata din 5 tari diferite
3. Schimbarea in timp a trasaturilor si orientarea catre productia de lapte si carne.
In general, rasa Baltata romaneasca are urmatoarele caracteristici:
Specificatie | Vaci | Tauri |
Inaltime | 133 cm | 150 cm |
Greutate | 600 kg | 900 kg |
Circumferinta trunchiului | 186 cm | 220 cm |
De asemenea, variabilitatea a fost restransa in ultimii ani la trei tipuri:
Tip | Inaltime | Greutate |
Din Banat | 136 cm | 650 kg |
Din Transilvania si Bucovina | 134 cm | 600 kg |
Din Banat si dealurile Crisanei | 132 cm | 550 kg |
Culoarea vacilor din rasa Baltata romaneasca este alb cu rosiatic, capul si partea de la genunchi pana la copite fiind intotdeauna de culoare alba. Aparitia unor zone pigmentate pe cap nu ar trebui considerate defecte, deoarece sunt trasaturi mostenite de la rasa mama (Sura de stepa transilvaneana).
Trunchiul vacii Baltata romaneasca este trapezoidal sau dreptunghiular. Trunchiul este lung, larg la exemplarele foarte reusite. Cele mai intalnite defecte ale ugerului este asimetria, mameloanele lungi si productia de lapte scazuta.
Membrele sunt puternice, drepte, muschi bine dezvoltati. Pielea este de calitate buna, este groasa, densa si cantareste 35-44 kilograme.
Vacile din rasa Baltata romaneasca au un temperament linistit, sunt animale blande si rabdatoare, inzestrate cu bune reflexe conditionate.
O vaca Baltata romaneasca produce in medie, anual, 3000 litri de lapte, cu 4% grasime si 3.45% proteine. Laptele este foarte potrivit pentru productia de branza de buna calitate. Productia de lapte variaza considerabil, de la 1800 de litri de lapte, pana la 13 212 litri cu 4.09% grasime. In 2003, Baltata romaneasca a ajuns la o productie de lapte de 4 502 litri /anual, cu 3.95% grasime si 3.22% proteine.
Baltata romaneasca atinge 60-65% din productia de lapte in timpul primei lactatii, cea mai mare productie de lapte o atinge in timpul celei de-a sasea lactatii.
Rata de muls mecanic este destul de redusa, doar 66-77%dintre vaci se pot adapta mulsului mecanic cu o viteza de 1-1.1 litri / minut.
Incrucisarea cu rasa Holstein rosiatica a dus la o imbunatatire a urmatoarelor trasaturi:
1. Cantitatea de lapte cu 10-23% mai mare
2. Nivelul de grasime si proteine cu 10-18% mai ridicat
3. Precocitatea productiei de lapte
4. Ugerul, simetrie functionala, viteza de muls a ajuns la 1.5-1.7 litri/ minut.
Productia de carne este remarcabila. Din multe puncte de vedere, este comparabila cu cea a bovinelor pentru carne, avand chiar caracteristici superioare.
Rasa Baltata romaneasca este buna pentru ingrasatul intensiv, ajungand sa castige intre 900-1300 grame pe zi, in timp ce taurii tineri castiga 500 de grame pe zi in timpul primului an de viata. Carnea este de buna calitate, are un gust excelent, este suculenta, retine apa, consistenta, fiind foarte apreciata. Junicile din rasa Baltata romaneasca, supuse la ingrasare intensiva, castiga in greutate: 360 kg in 12 luni, 430 kilograme in 14 luni si 480 kilograme in 16 luni.
Compozitia chimica a carnii vacii Baltata romaneasca:
Materie uscata 25-30%
Proteine 18-20%
Grasimi 8-14 %.
Ca tip de alimentatie, este potrivit ca vara sa pasca iarba si iarna sa manance fan dur si voluminos.
Rasa Baltata romaneasca este o rasa rezistenta la mediul inconjurator, cele mai bune rezultate se vad in zonele de campie si deal, cu clima continentala. Sub circumstantele climei continentale, caldura are un impact negativ asupra productiei de lapte, apetitul vacilor scade, prin urmare scade si productia de lapte.
Baltata romaneasca este o rasa pentru productia de lapte si carne, potrivita pentru ferme si gospodarii.
Bovinele din rasa Baltata romaneasca sunt usor de intretinut, rezistente la conditiile grele de viata si pentru perioade scurte, chiar la nutritie saraca.
Reproducerea la rasa Baltata romaneasca este tarzie din mai multe puncte de vedere.
Prima fatare apare la 30-33 luni, cu 20-30% mai tarziu fata de alte rase.
Perioada de gestatie dureaza 400-440 zile.
Perioada de lactatie in timpul gestatiei este de 320-350 de zile.
Rata nasterilor 80-90%.
Probleme de reproducere la 4% dintre bovinele din rasa Baltata romaneasca.
Viteii cantaresc 38-40 kilograme la nastere si castiga urmatoarele greutati:
Perioada | Masculi | Femele |
3 luni | 110-130 kg | 105-120 kg |
6 luni | 180-190 kg | 170-180 kg |
9 luni | 240 kg | 200-220 kg |
12 luni | 330-400 kg | 280-340 kg |
18 luni | 520-550 kg | 390-440 kg |