1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

VACA SCHWYZVaca din rasa Schwyz, cunoscuta si sub numele de Bruna Alpina, este una dintre cele mai vechi rase de vaci de lapte din lume. Este usor de crescut si intretinut si este apreciata de fermierii din intreaga lume.
Vaca Schwyz
Standard rasa
Nume Schwyz
Porecla Bruna Alpina
Tara de origine N-E Elvetiei
Greutate 500-1300 kg
Culoare Diferite nuante

Origine si istoric

Rasa Schwyz este originara din tinuturile muntoase din nord-estul Elvetiei, din cantonul Schwyz, si a fost dezvoltata acum mai bine de 1000 de ani. Specialistii sunt de parere ca aceasta rasa de vaci a aparut in urma incrucisarilor cu rase de vaci germane, care au fost aduse in Elvetia pentru a imbunatati populatia bovina.

Rasa Schwyz este cunoscuta in Europa si sub numele de Braunvieh.

Descriere fizica

Vaca din rasa Schwyz este masiva, cu o constitutie armonioasa, cu trunchiul larg si toracele lung. Are membre scurte, insa puternice si rezistente, cu copita dura. La maturitate, vacile ajung la o greutate de 500-700 de kilograme, iar taurii la 900-1300 de kilograme.

Corpul este acoperit de un par brun si uniform, de diferite nuante, mai intens la extremitati. Pe linia superioara a trunchiului vaca din rasa Schwyz are o dunga mai deschisa, iar in jurul botului un inel alb. 

rasa-schwyz-lapte

 

Comportament si personalitate

Vaca din rasa Schwyz este docila, insa vioaie si cooperanta. Este usor de ingrijit si intretinut. Este o vaca foarte rezistenta, care se adapteaza usor la conditiile climaterice si ofera o cantitate mare de lapte chiar si in lipsa unui program de hrana adecvat.

In plus, vaca din rasa Schwyz este foarte rezistenta la caldura si la frig si poate supravietui in lipsa unei griji si atentii constante.

Productivitate

Vaca din rasa Schwyz este in special o vaca crescuta pentru lapte. Produce anual peste 9000 de litri de lapte de foarte buna calitate. Laptele produs de vaca din rasa Schwyz contine 4% grasime si 3,5% proteine si este excelent pentru productia de branza.

Raspandire

Vaca din rasa Schwyz este raspandita in Elvetia, Statele Unite ale Americii, Germania, Franta, Italia, Bulgaria si Romania.  

Articole recomandate

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra