1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

BRUNAVaca bruna este o rasa de vaca de lapte, originara din Elvetia. Aceasta rasa este foarte populara in multe tari, inclusiv in Romania. Rasa bruna este cunoscuta pentru productia de lapte de buna calitate, bogat in proteine ce de multe ori este folosit pentru productia de branza. 

Bruna
Standard rasa
Nume BRUNA
Tara de origine Elvetia
Greutate 450 kg
Inaltime 122-124 cm
Culoare maronie, crem, gri

Origine si istoric

Vaca bruna este considerata una dintre cele mai vechi rase de lapte si a fost dezvoltata pentru prima oara in regiunile muntoase din nordul Elvetiei. Au fost gasite oase de vite foarte asemanatoare cu cele ale vacilor brune ce dateaza din anul 4000 inainte de Hristos.

Vaca bruna a fost declarata rasa oficiala in anul 1906.

taur-rasa-bruna-rasa-mare-si-greoaie

 

Descriere fizica

Vaca bruna este o rasa mare si greoaie. Este de culoare maronie, crem sau chiar gri. Ajunge la o greutate de 450 de kilograme, avand inaltimea de 122-124 centimetri si talia de 126-129 centimetri.

Are o buna locomotie, picioare puternice, negre si o incidenta scazuta la schiopatat. 

Sanatate si puncte vulnerabile

Vaca bruna are o incidenta scazuta de a dezvolta mastita, o afectiune ce apare la uger. De asemenea, la fel de rar apar si afectiuni ca: febra laptelui, cetoza, atunci cand nu se asimileaza carbohidratii, torsiune de abomasum. 

Conditii de viata

Vaca bruna este cunoscuta pentru faptul ca se adapteaza repede la multe conditii de viata si clima. Pentru ca este nativa din multii Alpi, este obisnuita cu clima aspra, insa poate trai si in zonele calde. Vaca bruna este intalnita in Brazilia, Republica Dominicana, Europa si nordul Statelor Unite.  

Pe langa laptele bogat in proteine si adaptabilitatea la conditii diferite de viata, rasa bruna este foarte populara pentru longevitatea si rezistenta sa. Din acest motiv, produce cantitati mari de lapte pe intreg parcursul vietii. In intreaga lume exista peste 7 milioane de vaci brune, devenind una dintre cele mai populare rase de vaci de lapte. 

vaca-rasa-bruna-clima-aspra

 

 

Utilitate

Multi producatori de branza din intreaga lume folosesc lapte de la vaca bruna, deoarece acesta este bogat in proteine, ceea ce il face foarte potrivit pentru productia de branza. Acesta are 3.5% proteine si 4% grasime. Dupa vaca Holstein-Friza, vaca bruna produce cea mai mare cantitate de lapte pe an, pana la 6000 litri de lapte dupa a sasea fatare.

Varietati

Vaca bruna de Maramures este o rasa cunoscuta la nivel national si provine din incrucisarea rasei brune cu Sura de Stepa si Mocanita. Istoricul rasei bune de Maramures incepe in anul 1881, cand a fost introdusa pentru prima data rasa bruna, ce era destinata folosirii la munca in paduri.

Vaca bruna pret

Astazi, 29 ianuarie 2013, o vaca bruna se vinde la pretul de aproximativ 2500 lei

vaci-brune-pe-iarba-proteine

 

  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra