Vaca Jersey isi are originea acum 600 de ani in insula Jersey, localizata intre Franta si Anglia. Astazi, vaca Jersey poate fi gasita din Danemarca pana in Noua Zeelanda, Canada si sudul Americii, sudul Africii si Japonia.
Standard rasa | |
Nume | Jersey |
Tara de origine | Insula Jersey |
Greutate | 630-680 kg |
Culoare | Gri deschis, maro foarte inchis |
Vacile Jersey au linii foarte rafinate la cap si umeri si nu mai exista o rasa de vaci de lapte care sa arate mai bine decat vaca Jersey. Taurii, comparativ cu alte rase, sunt extrem de masculini, musculosi la umeri si mai putin rafinati decat femelele.
Rasa Jersey moderna poate avea o varietate de culori, de la gri deschis, la maro foarte inchis si cu umbre aproape negre. Atat taurii cat si femelele sunt mai inchisi la culoare in dreptul soldurilor si umerilor.
La nastere, vitelul Jersey cantareste aproximativ 25 de kilograme, iar o femela Jersey cantareste, in general, 430 de kilograme, taurii din rasa Jersey cantaresc 680 de kilograme.
Rasa Jersey ajunge la maturitate cel mai devreme dintre toate rasele de vaci si se poate reproduce eficient. De asemenea, au cea mai lunga viata productiva, fiind rasa cu cea mai lunga perioada in care da lapte.
Vaca Jersey este mult mai toleranta la caldura decat alte rase si este adaptata la o varietate mare de conditii climatice si geografice.
Vaca Jersey produce cea mai mare cantitate de lapte pe kilogram greutate corporala. Majoritatea vacilor din rasa Jersey produce lapte de 13 ori greutatea lor corporala in timpul unei singure lactatii.
Laptele provenit de la vaca Jersey este gras, avand un gust fin si contine in mod natural un procent mare de proteine, calciu si alti nutrienti importanti. Nivelul de proteine ridicat este motivul pentru care laptele de la vaca Jersey produce branza cheddar de buna calitate.
Vaca Jersey este foarte docila si usor de gestionat, iar taurii sunt cei mai linistiti dintre toate rasele.
Vaca Jersey nu are nevoi speciale fata de alte vaci, insa e bine sa ai in vedere cateva lucruri atunci cand o hranesti.
Viteii pana la 3 zile: Primele 12 ore sunt foarte importante. In acest interval, viteii din rasa Jersey consuma 2-3 litri de colostrum, foarte important pentru cresterea anticorpilor din organism. Consumul de colostrum ar trebui sa continue 3 zile dupa nastere.
0-3 luni. Viteii Jersey vor fi hraniti cu 3 litri de lapte pe zi. Laptele poate fi scos din alimentatia viteilor atunci cand incepe sa consume 1.5 kilograme de furaj pe zi. Este important ca fanul sa fie de buna calitate.
4-9 luni. In acest moment, viteii Jersey vor incepe sa se hraneasca cu iarba proaspata si vor creste in greutate cu 2 kilograme pe zi. Cantitatea mare de fan asigura o buna rumegare. Cerealele furnizeaza energia necesara pentru a le mentine in crestere.
10-16 luni. Junicile din rasa Jersey se vor hrani cu aproximativ 2 kilograme de hrana, avand libera alegere intre iarba si fan. In aceasta perioada se poate observa o tendinta spre ingrasare, un lucru nedorit fiindca afecteaza calitatea si cantitatea laptelui. Daca junica din rasa Jersey incepe sa faca depozite de grasime, este recomandat sa se reduca portia de cereale.
17-24 luni. Mentinerea este cuvantul cheie. Hrana vacilor Jersey va consta in fan sau iarba, avand libera alegere, impreuna cu suficienta miscare pentru a le mentine conditia fizica.
Vaca Jersey este renumita pentru longevitate, avand in medie 5 nasteri de-a lungul vietii. Va incepe sa se reproduca la varsta de 15 luni, iar gestatia va dura 9 luni de zile. Hrana vacii Jersey consta in iarba pe timpul primaverilor si verilor si fan de buna calitate atunci cand iarba nu mai este disponibila. Vacile Jersey mature ajung la greutatea de 450 de kilograme.