Standard rasa | |
Nume | Salamandra |
Greutate | 0.1-65 kg |
Marime | 2 m |
Culoare | Maronie, verde, neagra, galbena, rosie, alba, roz. |
Salamandra este gasita pe intreaga suprafata a Pamantului, in special in zonele cu climatele temperate. Toate speciile de salamandre sunt acvatice sau semi-acvatice, datorita naturii de amfibian si pielii permeabile. Pielea umeda arata ca aceasta traieste in regiunile acvatice si terenurile umede.
Salamandra este un amfibian ce are patru picioare, un corp lung si subtire si o coada lunga. In ciuda asemanarii cu o soparla, salamandra este mult mai apropiata de un amfibian decat de o soparla. Aceasta exista inca de pe vremea dinozaurilor, adica de 150 milioane de ani!
Exista peste 700 de specii de salamandra recunoscute in intreaga lume, de la cele mai mici pana la salamandra gigant care poate atinge 2 metri lungime. Greutatea sa este cuprinsa intre 0.1-65 kilograme, atinge o viteza de 42 km/ora si traieste intre 5-20 de ani. Poate fi de culoare maronie, verde, neagra, galbena, rosie, alba si chiar roz.
Toate salamandrele arata similar ca infatisare, diferenta fiind la membre, unele le au mai scurte, altele seamana cu un tipar. Asemenea soparlelor, salamandra are abilitatea remarcabila de a regenera sau creste un membru pierdut sau alte parti ale corpului. Acest lucru ii ofera un avantaj atunci cand este vanata, pentru ca este capabila sa renunte la o parte a corpului sau si sa plece, stiind ca se va reface.
Multe specii de salamandra sunt deschise la culoare, in special la masculi in timpul perioadei de imperechere cand pielea i se deschide la culoare, in special pentru a atrage femelele. Speciile care traiesc in pamant au deseori pielea alba sau roz, datorita faptului ca nu s-au expus la soare.
Pielea salamandrei secreta mucus, ce o ajuta sa se pastreze umeda chiar si atunci cand sta pe pamant uscat si ii mentine un pH optim in timp ce se afla in apa, actionand ca un lubrifiant in timpul inotului. Salamandra secreta substante otravitoare ce sunt eliminate prin glandele aflate in piele, dar si feromoni in timpul perioadei de imperechere.
Salamandra se hraneste cu insecte, viermi, melci si chiar pesti mici. Isi prinde hrana cu limba lunga si lipicioasa. Hranirea se face in special in timpul noptii, avand tendinte agresive cand vine vorba de vanat. Este rapida, calculata si aproape intotdeauna isi prinde prada. Cand este in stare de larva, mananca pesti foarte mici.
Populatia de salamandre a scazut dramatic, probabil din cauza fungilor care au inceput sa creasca in apa. Inca nu se stie daca acesta este adevaratul motiv pentru scaderea populatiei de salamandre, insa si poluarea joaca un rol important.