Standard rasa | |
Nume | Angus |
Tara de origine | Scotia |
Greutate | vaca 450-500 de kg iar taurul 800-1000 kg |
Culoare | neagra |
Rasa de vaci Angus este originara din Scotia, unde s-a format in regiunile Angus si Aberdeenshire. Este descendenta a raselor de vaci locale din nord-estul Scotiei, iar de-a lungul timpul a fost in permanenta imbunatatita, pentru a spori productia de carne.
Principalele rase care au participat la formarea rasei de vaci Angus sunt Galloway, Shorthorn, Ayrshire si Guernesey.
Vaca din rasa Angus se caracterizeaza prin culoarea neagra a corpului si parului, care a fost obtinuta prin folosirea la imperecheri a unui taur de culoare neagra, care prezenta trasaturile esentiale ale rasei.
Crescatorii de vaci Angus au imbunatatit in permanenta aceasta rasa, pentru a obtine o carcasa de foarte buna calitate.
De asemenea, vaca din rasa Angus se remarca prin constitutia masiva si musculatura foarte bine dezvoltata. Are un cap mic, lipsit de coarne, trunchiul lung, pieptul proieminent si membrele scurte, cu osatura fina.
Ugerul acestei vaci este slab dezvoltat, deoarece nu este o vaca de lapte. De altfel, ugerul este destinat doar pentru alaptarea viteilor.
Vaca din rasa Angus este docila, cu instincte materne foarte bine dezvoltate. Este vioaie si foarte usor de intretinut. Se dezvolta foarte bine in orice conditii, fiind foarte rezistenta. Are o speranta de viata foarte mare. Sunt ideale pentru ingrasare cu iarba de pe pasune.
Vaca Angus este o rasa creata special pentru productia de carne. La nastere, viteii au o greutate de 30-35 de kilogrrame. Se hranesc cu tot laptele matern, pana cand sunt intarcati, in jurul varstei de 8-10 luni. La varsta de 15-16 luni, vaca din rasa Angus atinge o greutate de 450-500 de kilograme, iar taurii la 800-1000 de kilograme.
Carnea obtinuta de la vacile din rasa Angus este de foarte buna calitate si impresioneaza prin gustul fin si consistent. Este frageda si marmorata, apreciata foarte mult de bucatarii din toate colturile lumii.